Sunday, October 10, 2010

punca wanita ditinggalkan.....

haaaa. entry kali ni sgtla umum. dan smua org leh baca. aku pun nak berkongsi ngan korg sebab2 or punca2 or faktor or ape yg menyebabkan wanita ditinggalkan oleh pakwe atau pun kekasihnya. * erk! ade ke yg kne tinggal sbb sj2? xde kan? -__-"

"oh! syg! jgn tinggalkn i !!! ='("

Dulu ms bercinta bkn men hug n hold hands bagai... smuanya mcm best je... kan kan kan...


pastu kalau laki mrh2,tegur skit. korg ingat men2 la kan. korg raba2 skit, manja2 ckit, pujuk2 skit, cair plak. xjd nk mrh. laki la katakan.... laki mn la x ske kne raba2, kne pujuk bagai. *kan???=P
tp korg kne ingat, xsmua laki cm tu. kalau prangai korg mcm haram jadah * erk, sy straight to d point. , ingat laki suke ke. kalau stakat nk men2 kan u all. boley la. kalau nk jadikan isteri diorg, 'slamat tinggal' je la. *btul x wahai laki2 skalian??? hmmm.

utk sp yg pernah ditinggalkan, baca lah dgn hati yg terbuka. xyh la korg susah2 p msk dlm bilik, duk sorg2 dlm gelap, amik tisu nk menangisi bende yg da lama berlalu.


mulakan idup baru. sentiasa perbaiki diri. harap2 nye, korg berpuas atilah dgn info yg aku kasi ni. bacala betul2 n muhasabah la diri sesapa yg terasa. kuikuikui.


1. wanita tu cuba nk ubah perangai/cara idup lelaki.


setiap org ade personaliti, perangai dan cara hidup tersendiri. personaliti dan perangai ni berbeza2 mengikut latar belakang family, asuhan mak bapak, keadaan keluarga, pengalaman, persekitaran membesar, genetik dll.
* pergh! da mcm motivater plak aku ni. Oleh itu * pergh! lg xbley blah.haha . Oleh itu, personaliti dan perangai AMATlah sukar utk diubah. ataupun aku boleh katakan ia mungkin xboley diubah lgsung. Kalau boley ubah pun, mungkin mkn masa yg lama. dan jgn la uall sesekali mendesak bf korg utk berubah. Cubalah terima kelemahan dan keburukannya. jgn la desak dia or paksa die buat perubahan. bg die ms. n jgn la ungkit or peerbesarkan kelemahan yg die ade. =)


2. wanita itu terlalu meminta2. terlalu sgt materialistik atau org puteh sebut high maintenance

yg ni, rs nyer xpyh la explain pnjang2 kan. smua mcm da phm kan. pendek kata, wanita katogeri ini amatla demand lebey, xsedar diri dan ini sgt la memeningkan kepala laki. *sian la sp yg dpt awek mcm ni. Sikap wanita yg ske sgt meminta-minta ni sgt la membebankan kepala hotak laki2 ni coz diorg sbenanye byk lg tggungjwb / keja lain yg diorg kne pk. so, jgnlah menambah kekusutan hati & prasaannya dgn minta bende2 yg die x mampu beri.


3. wanita tu eksyen, ego, dan besar diri.

mmg xley dinafikan, wanita skang lebih byk yg berpendidikan tinggi dan ade kerja lg bgs berbanding lelaki. akan tetapi, xyh la u all nk eksyen lebih, ego tinggi n blagak. * siyes! aku pn nympah pompuan cm ni. lelaki sgt la pantang kalau ade wanita yg mcm ni. laki sgt xbley nk terima bile ade pompuan yg belagak hebad n nk tunjuk ego lebih drpnye. mmg itulah fitrah lelaki. ego die mst nk mng. mst nk lebih dr pompuan. tp kalau ade wanita yg cube nk tunjuk eksyen lebih, mmg xlama mst kne tinggal!! haha. xcy??? cubela..........


da bc?? ade yg terasa x??? ini just pendapat.. pendapat kite kan berbeza2.. xsm... ini hanye entry yg sy nk u all renungkan bersm especially for kaum hawa. ade org rs betul... ade org pendapat nyer lain...

so ape pendapat anda??


p/s : 1) mama aku mst bangga ank die bkn men lg tulis blog dgn penuh tatabahasa. mama aku ckg bm. hahaha. 2) ntry ni mcm aku ni phm sgt je ttg laki an.cewah. hehe. 3) entry ini bkn utk smua jee.. tp tuk diri aku sndiri. =)


2 comments:

Cik Miera Aziz said...

hamboi. bukn main lagi kann.
nway, nice entry ;)

hanie bonie said...

hahaha...nice comment!! =)