Saturday, April 9, 2011

Tips nak pakai skirt.

aku ni xdela fesyen designer yg ala2 hana tajima yg expert tu kan... aku just nk bg tips pd uolsz2 yg takut nk pakai skirt tp dlm hati......bekobar2 nk pakai..takut bkn sbb ape.. tp sbb takut xpadan n x cantiks!!!! kan???? jgn takut2la.... hadoi.

be4 that..meh aku cite....aku de kawan laki.... ok! rahsia. haha. die tau aku ni antara kwn pompuan die yg slalu pakai skirt. die pnah ckp ngan aku..

"aku ske tgk gurl pakai skirt. nmpak sopan. xkesah la mcm mn rupenye..aku rs mcm sejuk mata memandang..drp nengok gurls yg pakai jeans..ko phm la kan..jeans skang ade mcm2..."

Ok! aku tesentap kejap..sbb aku pun pakai jeans n kaki aku pun xkurus. erk! haha. dan makin bekobar2 lah aku utk memartabatkan pemakaian skirt. wahahahah.

n ade kwn aku pompuan..ckp mcm ni...

"mcm best tgk ko pakai skirt... berangin je rs! haha.. aku nak pakai... tp aku rendah.. rs mcm x sesuwai plak..takut."

haaaa... mmg brangin! tp jgn berangin smpai terselak aaaa. haha.
rendah ke tinggi ke..kemetot ke ape ke... bkn jd ukuran org tu sesuwai ke x nk pakai skirt.. JANJI pandai pilih skirt utk diri sndiri. kan!!!!

jom scroll bawah tgk gmbar dulu.. nanti aku gtau tips nye.

FIRST

kalau nk pakai skirt... ada org suke pakai top shirt/kemeja/blouse yg fit... xkesahla... yg penting.. jgn telalu ketat... jgn telalu longgar...sbb takut xkene plak kan...


skirt kosong/xbercorak.
gmbar2 skirt yg kat ats ni mmg sesuai tuk smua jenis org...i mean.. kalau org yg betubuh gempal cm aku ni... aku lebih suke pilih skirt yg mcm ni.. xkembang sgt.. simple n style... pandai2 la korg mix n match nanti...for people yg rendah tp gempal2 skit... or kaki pendek ke... boleyla kut pakai jenis cm ni... so..nmpak u all xlagi pendek...yg gmbar 2 kat ats tu bley la kalau u all nak pakai in formal occasion..... yg kat bwh skali tu bley la pakai kalau nak dating or outing.. hehe.. zaman skang ni.. wana kelabu tu kalau dulu org kata DULL colour... tp skang.. grey tu nmpak mcm STYLE.. heee.



haaa..yg ni la skirt yg aku paling nak elak beli... sbb ape.. sbb die kembang!.. aku ni bkn kurus ok.. so... if ade skirt labuh yg kembang mcm ni... elakkan pakai.. coz nanti nmpak diri pun kembang cm skirt ni. hahaha. tp model atas ni pakai mmg cantik... ape pun.. ellakkan skirt kembang bagi people yg rendah dan bertubuh gempal... tapi kalau nk pakai jugak.. bedal je lah! mn tau kut2 lg cute plak org tgk. hehehe.



skirt ni.. tgk skali ..nmpak xde la lawa sgt.. tp bile aku tgk betul2... boleh jd lawa kalau digayakan... org kata.. kalau dressup kita x lawa..tp pembawakan pakaian kite lawa..n confident.. boleh tarik mata org lain gak..ala2 diva gitu. haha. skirt ni kalau perasan.. die beropol2 secara melintang.. biasa la kan.. org gempal cm aku ni.. kalau dgr je word 'melintang'... ditolak mentah2... haha.. coz xnak nmpak gemuk.. actually utk skirt yg mcm ni..ok je.. cume aku xbrape bekenan kalau skirt yg melintang mcm ni tapi warna die lain2... coz itu mmg nmpak badan lg berisi... but IF skirt yg melintang mcm ni tapi hanye ade 1 kaler mcm tone down tu (makin kebwh makin pekat kaler) ... haaaa..tu xpe...

TAPI

kalau melintang skit area bawah skirt... pun boley dipakai oleh sape2 pun.. heeee.



ok..next kalau utk skirt bercorak plak. actually depends pd org lah.. tgk lah corak mn yang die berminat... kalau badan die berisi.. digalakkan memilih corak yang kecik2.. tapi comel...kalau corak sederhana besar pun ok je.. cume jgn la besar sgt... kalau nak compare dua2 gmbar kat ats ni..aku lg prefer corak yg simple mcm gmbar kedua...nmpak lg style n beautiful even corak die xde la over mn pun... kalau mcm pertama tu corak die agak serabot skit... mcm xnampak corak pun ade... hee.. tp depends pada org lah.





utk 3 gmbar kat ats ni..(assume je skirt ni semua labuh2) mmg skirt yg aku cari sebelum ni.. tapi x jmpe.. kalau ade pun..mahal. i mean..kalau mahal lebih dr rm50 tu mcm xbebaloi plak kan..n kebanyakkan nye skirt pendek yg dijual. tapi aku suke yg skirt atas warna pink ni. ni skirt yg kalau aku jumpe mmg aku akan beli terus.. tp smpai skang x jmpe2 lg. hehehe.

so.
kalau u all nak beli skirt...
UTAMAKAN...
kualiti kain... supaya uolsz selesa..
n bijak memilih bukan sbab skirt tu cantek je.. tapi MESTI SESUWAI dgn uolsz...ok??
kdg2.. xsalah pilih warna terang..warna kan boleh influence mood kita.

kat ats ni aku just bg tips atas pengalaman aku pakai skirt. kalau nk pakai skirt tu jgn la yg plain je.... pakai la yg ade corak skit...

tapi ckg aku penah kata

"saya kalau bende tu sy suke.. xkesah la corak die mcm mn pun...sy pakai je..lantak la org ckp sy nmpak gemok ke..ape ke... janji hati puas"

betol jugak. sbb pompuan ni bile nak kan sesuatu... selagi x dpt..selagi tu xsng hati.. kdg2 bley masuk mimpi ms tido lg. hahaha. ape2 pun... smakin lama kite akan jadi matang.. so..kite da bley berpikir yg mn yg lebih sesuwai tuk diri kite kan???

sekian.......


hati.halus.hanie : skirt ni kdg2 lg sng n slesa pakai dr jeans.=)


18 comments:

sehakeen said...

aku baru ada 2 skirt,mana nak beli skirt cantik eh tehh?

Siti Fatimah Musa said...

nak pakai skirt gak tpi tkot nmpk cam alien lak nnt....huhu
xconfident sbb xbiase pakai..

hanie bonie said...

2 skirt? oh..da maju tu! hahaha. aku rs...kat time square byk.n sunway pyramid.... aku kalau beli skirt ni lg suke pg tempat murah2... kat downtown pun kdg2 ade... dekat booth2 kecik kat mall tu kan.. tu pun ok gak... tempat booth thailand2 tu pun kdg2 aku bedal jgak!. da cantik.. pastu murah. hahaha. slalunye kalau boutique bj xde.kalau ade pun..mahal smpai rm100..menci uols. hahaha

.::s e n t::. said...

hahahhaa..aku la orgnye yg takut nak pkai skirt. penah skali je. itupun sbb trpaksa sbb nak g tgk teater

siti khadijah said...

.agak2 sesuai tak kita pakai skirt kak teh :P

hanie bonie said...

TIM : alien mn pakai skirt!!! hahaha... ala..dulu pun xconfident gak.. tp wat2 konfident je... mula kan dengan plain dulu... then br bercorak2.....lama2 mesti biase..smpai da xnak pakai jeans da..hehe

hanie bonie said...

sent : hahaha.. kene paksa?? aku nk jmpe org yg paksa kau tu.. hahaha... kau da lah tinggi... badan cantik... lg cantik kalau kau pakai skirt.. nmpak cm model gitu!!!...betol!!!

hanie bonie said...

SITI : mestilah dear!!!!!! tmbah lg dengan kat ats pala ade lilit kain mcm ala2 hana tajima tu.. lg teselah kecomelan anda.... try la pakai.. pakai la...!!!!!! hehehe... mesti cantiks...

ikan said...

i pomm berganda konfidenn .. lgsong tade skirt2 nie haha ..
sempat jea u hupdate blog nie kann ..? haha

hanie bonie said...

hahha..uolsz...kain pelekat tu skirt jugak tau uolsz... suci uolsz beganda2 kalau uolsz pakai. hahahaha... sempat la.. sbb pala da penin study.. haha..busang2.. hehe

tarijemariatul said...

wah best2...
teringin nak pakai tapi nantilah..takut lagi.sebab xreti nak mix and match..haha..=)


tQ teh sebab wat entri nieyh.^^

hanie bonie said...

haih..smua takut2 ni.. jgn la... pakai skirt je pun... pakai la..pakai la.. heheheh

+d.O.Y.A.h+ said...

kelasss nenek!! heee

hanie bonie said...

eeeee...tgk lah nenek sape..huuuuu

yanafia said...

mane butang like?????

hanie bonie said...

ade la kakyana... hehe..

AUDY said...

amboi.. buat tips dah die. bangga jadi kawan u. erk. hahaha :P

hanie bonie said...

mcm tibe2 je ckp bangga tu.. saye pun bangga jd kawan awak!!!!!!!!!!!!!!!!! heeeee