Sunday, May 9, 2010

A.Z.A.M

4 azam cuti ni!!!!

SATU)

nak DIET!!! nk slim kan badan. nmpak tu? SLIMkan bdn ye. bkn kuruskan bdn. sbb kalau nk kurus rs nye x berapa nak howt.hahaha. *pdahal alasan je xmau diet lama2.pemalas!. hahaha. rs nye bdn ni da mcm tong dram ye. haha. n also mau jogging2 bersama cik Nuratika Raudha pd tiap2 ptg ye di kwsn umah sy. CIK IKA!!!! tolong hadirkan diri anda dalam latihan jogging ini ye. walaupun anda x segemuk sy. tp tetap kne dtg tau!!. sambil jogging boley bergosip ye. bg spirit tu lebey ckit. hahaha. jgn lah pula anda memberi sy mknan yg berlemak ye. krn sy dgn bangganya akn adiahkan sebijik pelempang di muka anda. ingat tu!! ini bkn amaran tp hanyalah tawaran. haha

DUA)

nak mncerahkan kulit muka yg sudah itam legam rsnye. xtau napa. tgk cermin mcm sudah itam giler. so kalau nk depends pd produk kecantikan, mcm xbley nk harap. jd terpaksa la on9 selalu sbb nak cr petua2 lama mcm mn nak cerahkan kulit muka. sbb nmpak sgt KONTRA ye kulit muka ngan kulit bdn. menci!! menci!!-__- antara petua2 yg sy tau tp br skang nk amalkan......=)

Yang Pertamanya : ~

1) Parutan lobak merah
2) Kuning telur
3) Sedikit air limau nipis (klu ada limau kasturi pun boleh)

Campurkan kesemua bahan di atas dan kacau hingga sebati. Sapukan pada muka dan biarkan kering. Kemudian cuci dengan air tanpa menggunakan sebarang pembersih muka.

mama!! sorry sbb terpaksa curik mama punyer sayur2an n telur. he =P

Yang Keduanya : ~

Minum air suam setiap pagi selepas bangun tidur.


Yang Ketiganya : ~

Ambil sebiji limau nipis dan dibelah dua. Semasa mandi, gosokkan pada muka dan seluruh badan. Insyaallah kulit akn cerah, licin dan harum.


Yang Keempatnya : ~

Ambil segenggam kacang hijau, kisar dengan halus. Campurkannya dgn sedikit kuning telur. Kacau hingga sebati dan sapu ke muka perlahan2. Selepas 15 minit, bersihkan muka dengan air suam. Kulit akan jadi cerah dan bersih.


TIGA)

mau KURANGKAN jerawat ku yg sedia ada ni. kejap tumbuh. kejap ilang. mcm biskut!!! hampess je. sgt jeles melihat org yg mukanye licin2 giler. rs nak toreh je muke diorg. perghhh.. ganas2!! jd anda boley bygkn betapa semangatnyer sy utk melakukan ini. pimples kecygan ku itu juga disturb my pandangan kat cermin ye. in fact, mn la tau kot2 future nnt tumbuh plak yg tuuut.. whoa~~ xmau sebut. takut2. so, nanti nk g jmpe doktor. nak suh die wat PLASTIC SURGERY. WOW! haha. astaghfirullah. haram2. (geleng2 pala). xdelah, mau tanye ttg kulitku. doktorkan lebih arif. Sambil2 tu amalkan petua2 org dulu2 ye. hehe. Antara yg aku tau..

1) Parutkan tomato dan gosokkan pelahan-lahan ke seluruh wajah. Biarkan selama 20 minit dan bilas /cuci dgn air suam.


2) Ambil segelas susu segar, sapu pada muka dan gosok hingga rata, kering dan melekit. Cuci dengan air suam. Lakukan dua kali seminggu. Kulit akan jd gebu dan licin.


3) Ambil serbuk kulit kayu manis dan campurkan bersama bedak sejuk. Pakai sebelum tidur. Muka akan kurang jerawat dan licin.

*da tau, tp xmau amalkan. pdn muke tumbuh jerawat.!!so amalkan ye cik hanie!!


EMPAT)

mau jd anak yg baik.
mau jd adik2 yg dimanjai oleh kkk2nye.
mau jd CIKGU yang best.
mau jd pasangan yg howt dan sentiasa disayangi. =P
mau jd rkn yg sentiasa syg n appreciate rkn die especially for my IKA.


hopefully smua jd kenyataan. klu xberkesan. xpe, cube ag. klu u all jmpe aku gelakkn aku sbb xde perubahan, aku xkn segan2 silu nk sumbat cili api dlm mulot puaka u all tu ye. SUpport Me ya!! gud luck to me. =)

3 comments:

hidayahAZMAN said...

gudluck hanie. saye juge akan mencubanye. thanx ye 4 d info. saye juge mau mengurangkan jerawat yang tumbuh bagai itik pulang petang nie. agegege. fakyu la jerawat. mau juge mengkurus kerana bdn telah menjadi seperti hot balloon. mencik. marilah kite berusaha ntok menjana ekonomi negara. hahaha

LUAHAN HATI IKA :) said...

dun worry. i sentiasa sokong u. hoii! sape kate u lg gemuk dpd i?? cisss~ terbalik tu. ahh! hahahaha :P

kite joging ptg2 dan tunjukkan pada semua. yeahhh!!

ehh list yg number 4 tu, u xpayah nak jadi. u da jadi da kawan yg baik untuk i. thank u so much ! :DD

hanie bonie said...

dayah : haha..mari lah kite menjana ekonomi negara dengan berketrampilan CIKGU HOWT!!!! hahahah...

ika : heee..blush2..xpe2..nk jd lg baik..hehe....kite tunjukkan pd smua kite jogging ptg2 sambil mengorat..hahaha...yeah!!!