Monday, July 5, 2010

mari2 blajo bhs peghak!!!


semekom!!! aku ni sbenonye org peghak tulen!!! haha. ramai mmber aku ckp aku mcm berasal dr KL. aku pun xtau nape. umah aku mg ade kat area subang. tp asl aku peghak jugak. da3, jum blajo. actually bhs peghak ni mampu buat org ketawa. haha. see d PAH BEDAH la... smua org ske. yg loghat pah bedah tu mmg peghak yg pekat gile!!! da3 mls nk potpet pjang. murid2, tgk depan, cegu nk mngajo!!

pernah dgr ayat2 ni :


" ATEnye?? "
" PEKEHEnye yob oi'! "
" ckit2 nak TEGHOYOK "
" ko dgr la LABUN die "
" klu ko biokan beg ko kat situ, alamatnye LEBUH la "
" aku dah kata, buat kje yg bos suh tu. kang aku kne. MAJO la ko ni! "
" LOGHAT la kamu ni "
" nak ke KELIO ni "
" hanie, p amik CIOR kat kedai "
" sara, da pakai, jgn lupe lipat GEBOR tu "
" kamu jgn nak MEGHEDANG2 "
" cantek LANGSIOR umah kamu "


amcm?? ade skit blur x kpala??? haha. actually u all pun mst tau skit2 loghat peghak ni. tp yg ni aku dedikasi special punye tuk u all. ayat2 ats tu da nak ke arah peghak pekat da. cube la bygkan kalau peghak yg mmg pekat gile nk mati punye. aku rs. aku pun xphm. hak3. aku rs dr ayat aku tu, MAYBE u all leh predict skit2 kut pe makna word yg aku 'caps lock' kan tu. ke x ley predict lgsung??? hahahaha


maksudnye :

ATE : abih tu??<-- kebih kurang cm ni la. tgk pd ayat.

PEKEHE : knape ? (i think u all pun tau )

TEGHOYOK : menangis

LABUN : refer to ayat ats maksudnye... ckp/kata2

LEBUH : hilang / lesap (bkn lebuhraya ye)

MAJO : hancur la ko ni / xley pakai la ko ni

LOGHAT : teruk la kamu ni (refer to perangai)

KELIO : hilir / ke bwh / ke bahagian selatan

CIOR : lapik pengantin duduk utk nikah

GEBOR : selimut

MEGHEDANG2 : " jgn nk meghedang2 " maksudnye " jgn nk ngade2 / jgn nk mepek / jgn nk melalot . meghedang2 ni slalu nye kite guna kalau org ckp kat kite bende x masuk akal la.

LANGSIOR : (bkn Langsuir ye. jgn slh phm) haha. maksudnye langsir.


ok murid2!!!! phm da ke???... kpd sp2 yg de psangan dr peghak!!!! haaa blaja la.. mmg psangan kita xde mslh pertuturan. tp kalau pg kampung die nnti, haaaa susah kite nk phm. mslh jugak tu. tmbah lg kalau kampung die area2 grik, kuala kangsar, taiping, pdg rengas n so on. huhu. xblaja bertutur pun xpe, aslkan paham. hehehe.

slamat blaja murid2!!!!!!


2 comments:

huda rahman said...

aku lahir je kat perak.
tapi tak pernah rasa life kat perak.
and tatau pon bahasa perak.
perak atas surat beranak je =)

hanie bonie said...

yeke... hahah.
alorh.. xpe2...
aku pun asl peghak.. tp xde la tau sgt bhs peghak...
aku tau ni pun sbb dgr ayh aku ckp je. hahhaa