Thursday, July 21, 2011

Steps nak pakai lipstik merah.

xpernah cube. tp lately da cube. haha. pe slhnye sesekali bergaya dgn lipstik merah pg dinner ke, special event ke... tp aku g wayang pun nak pakai lipstik merah. haha. jgn ikut ye! haha. mcm mn nk cube???

FIRST. pilih lipstik merah dulu. jgn pakai bedal je. sbb kene sesuai dgn kulit muke dulu. sp kt kulit gelap xsesuwai pakai lipstik merah??? haaaa. tipu! biasanya, bg kulit yg gelap or tanned skit, warna merah tu xbrape bright sgt... dark skit. errr klu x bright, dark la kan. klu x dark, bright la kan.. haaa, penin da!

SECOND. digalakkan utk menepung tawar bibir anda. haha. x.. x.. maksud aku, tekap skit powder kat bibir dulu. sbb pe? sbb nak bg lipstick tu tahan lama kat bibir anda.

TIGA. eh THIRD. pakaila lipbalm dulu selapis. sbb bile kite buh lipstick nanti, bibir kite buley jd sekata. tambah2 lg kalau yg bibir cpt kering n merekah. AKAN TETAPI, kalau lipstick tu da terkandung bahan pelembap... xyh pakai lip balm pun xpe.. nak pakai dua 3 kali pun bley. haha.

FOURTH. be4 nk pakai lipstick, biasanya org pakai lipliner dulu. tp ikut suke org la kan. cm aku, xpakai pun xpe. haha. bg yg nak bibir tebal, lukiskan lipliner tu luar garisan bibir. bg yg nak bibir tu kecik skit, gariskan di belah dalam garisan bibir.

FIFTH. at last, pakai lah lipstick....ade sesetegh org suke pakai berus. sbb nk betul2 ratakan lipstick kat pemukaan bibir.

SIXTH. tekap bibir ngan tisu. xyh tekap kuat2 ye.. biasa2 je... supaya lipstick di bibir anda nmpak lebih natural bkn mcm colour water. haha.

TIPS AKHIR. ni kene bc tau!!! tgk gmbar bwh ni.

btw, klu kite nk kasi bibir kite nmpak penuh, n cantik... kite LEBIHkan skit pemakaian lipstick tu dr garisan bibir kite especially bahagian tepi ats bibir n bwh bibir. yg dot dot itam tu, garisan ori bibir. nmpak kn??? heee. tp hati2 ye, jgn telebih2 plak ye.. takut nmpak cm badut. haha. ape pun, tepulang pd uoll. =)

lipstick yg aku pakai ni maybeline-papaya milk. maybeline bgs sbb die ade bahan pelembap skali. so, if aku telupa pakai lip balm, kre slamatlah!!!! =)

enjoy pic bwh brsm papaya milk. haha

1


2


gmbr last ni edit skit, thats y, kaler merah tu nmpak cm tone down skit.


CARA PAKAI LIPSTICK YG SALAH
bile........ uolsz duk tekapkan lipstick tu kat bibir. alasan :

1) xnak kasi nmpak sgt yg uols pakai lipstick. maluuuu katanye. hmm
2) nak kasi nmpak natural. ~klu nak natural, ambik la kaler natural ye...

knape salah!!! sbb bile uoll duk tekap2 mcm tu, bibir nmpak bertompok2 n x rata.. mungkin uoll xsdar. ingat ye, tidak smua bibir wanita rata. silap ari bulan, org nmpak sebelah bibir uoll ade lipstick, sbelah lg xde. haaaaaaa.... haha.

well, slamat mencuba.. gmbar 1 & 2 kirenyer 90% la sm ngan real lipstick color. sbb gmbar ni kdg2 dipengaruhi faktor lighting. so nk kt exactly the same tu xlah. ape2 pun, slamat mencuba bg yg mahu mencube. =)


1 comment:

berry_174 said...

akan sy cuba untk pakai lipstik...hihikhik